ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU SVEOBUHVATNI PROGRAMI U TRETMANU OVISNIKA

Podijeli objavu

Jučer smo u hotelu Mondo održan okrugli stol na temu »Sveobuhvatni programi u tretmanu korisnika«. U okviru programa gostovali su predstavnici državnih tijela, institucija i neprofitnog sektora koji djeluju u području zdravstvene skrbi i zaštite te se svakodnevno suočavaju s izazovima ovisnosti.

O problemu ovisnosti u zatvorskim ustanovama te dosadašnoj suradnji s ANST-om govorile su voditeljice zatvorskih Odjela tretmana  – Ana Svalina, voditeljica Odjela tretmana u Splitu, Anela Alavanja voditeljica Odjela tretmana u Šibeniku i Hrvojka Laušić, voditeljica Odjela tretmana u Dubrovniku. Naglasile su kako je stopa ovisnosti među osobama na izdržavanju kazne zatvora u dalmatinskim zatvorima značajno viša nego li u ostatku Hrvatske, te kako je u kontekstu toga iznimno važan angažman udruga koje pružaju različite kreativne i edukativne programe unutar zatvorskog sustava, usluge postpenalnog prihvata i programe radnog osposobljavanja.

Ispred Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Split, izlaganje je imala Tea Knezović koja je predstavila i obrazložila aktivnosti Zavoda usmjerene na ovisnike_ice i njihove obitelji. Psihologinja Katarina Čolak Jurić ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo govorila je o iskustvima savjetodavnog i terapeutskog rada s korisnicima, a Suzana Svalina Balaš predstavila je ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje mogućnosti prekvalifikacije, doškolovavanja i korištenja mjere aktivne politike zapošljavanja i za poslodavce i za posloprimce.

Voditeljica terapijske zajednice Papa Ivan XIII., Gordana Cavicchi istaknula je kako se sama klinička slika ovisnosti drastično promijenila u posljednja dva desetljeća i kako je danas, više no ikad, potreba ogroman zajednički napor svih sustava – i socijalne skrbi, i zatvorskog sustava, i zdravstva i neprofitnog sektora, kako bi se iznašao kvalitetan model prevencije i suzbijanja, te liječenja i resocijalizacije ovisnika. U kontekstu toga, izvršna direktorica Lige za prevenciju ovisnosti, Josipa Kokorić Tomašević govorila je o resursima lokalne zajednice u procesu resocijalizacije ovisnika_ica. Za sam kraj, predsjednica Hrvatskog društva za bolesti jetre HEPATOS, Tatjana Reić predstavila je projekt mobilne klinike HEPATOS i mogućnosti mikroeliminacije virusa hepatitisa C u hrvatskim zatvorima.

Ispred udruge ANST 1700, nazočne je predstavio izvršni direktor Majk Gojsalić, a o programskim aktivnostima udruge govorila je programska koordinatorica Hrvojka Lovrić.

Udruga ANST 1700 djeluje već 20 godina, a posljednjih desetak surađuje sa zatvorskim ustanovama u Dalmaciji te sa zatvorenicima provodi različite kreativne radionice te radionice osposobljavanja za rad s glinom. Osim toga, udruga već dugi niz godina provodi aktivnosti resocijalizacije ovisnika_ica – radno-okupacijske terapije, grupe podrške i individualna savjetovanja. Odnedavno, ANST 1700 provodi program smanjenja štete – POP IN, u okviru kojega je u prostorima udruge otvoren i dnevni boravak za korisnike_ica, otvoren svakim radnim danom od 10 do 18 sati. Također je pokrenuta web stranica www.pop-in.hr s online korisničkom podrškom za sve upite vezano za probleme ovisnosti. 

Ostale objave

NOVOSTI

IZLET NA BRDO LENIK IZNAD ROGOZNICE

U subotu, 18. svibnja, u okviru provedbe projekta ”Kreativni pomak – avantura promjene” u ranim jutarnjim satima sa štićenicima Centra za pružanje usluga u zajednici