Razvijamo poduzetničke vještine kod djece i mladih – projekt “Rastimo stvarajući”

Podijeli objavu

Projektom ‘Rastimo stvarajući’ potičemo razvoj poduzetničkih vještina u djece i mladih.

Projekt  je osmišljen na način da povećava mogućnosti djeci i mladima da izvan redovitoga odgojno-obrazovnog sustava steknu znanje, vještine i usvoje primjerena stajališta te poboljšaju kvalitetu života u skladu sa svojim interesima i sposobnostima. Radi se o radionicama koje potiču razvoj kreativnosti, stvaralaštva i poduzetničkih vještina te zdravih stilova života u djece i mladih.

Projekt se provodi u partnerstvu s Osnovnom školom Mertojak i Gradskim kotarom Mertojak u čijem prostoru se provode sociopedagoške radionice poticanja poduzetničkih vještina za dvije dobne skupine djece te u partnerstvu s Obrtno tehničkom školom, Udrugom veterana hrvatske ratne mornarice i u suradnji s Odredom pomoraca izviđača Spinut u čijim se prostorijama održavaju kreativne i dramske radionice poticanja poduzetničkih vještina. Osim ustupanja prostora mladima, Odred izviđača pomoraca Spinut sudjelovao je u organizaciji i provedbi izleta  s djecom na Marjanu (Bene)  i mladima na Kozjaku (Malačka) također s ciljem razvoja poduzetničkih vještina u interakciji  s prirodom.

Program je kreiran prema standardima učinkovitih preventivnih programa i temeljen na rezultatima brojnih istraživanja i to na način da se kroz strukturirano i organizirano slobodno vrijeme korisnika provodi informiranje i edukacija o poduzetništvu kao vještini koja osnažuju zaštitne faktore, a umanjuju rizične faktore.

Svaka radionica prilagođena je dobi pojedine grupe polaznika i strukturirana na način da se prvo daje uvod u temu kroz pričanje priče ili sociopedagošku igru, čime se djecu i mlade potiče da raspravljaju o zadanoj temi te nakon toga prenose iskustvo u nekoj od kreativnih i dramskih radionica.

Na radionicama se obrađuju teme iz područja poduzetništva i općih društvenih vrijednosti, zatim teme s kojima se djeca i mladi susreću u školskom okruženju te teme poželjnih i nepoželjnih društvenih ponašanja. Informiranjem, edukacijom i unaprijed osmišljenim analizama i diskusijama doprinosimo promjeni stavova i usvajanju vještina i vrlina koje krase poduzetno dijete ili mladu osobu.

Djeca i mladi više su u mogućnosti razviti pozitivnu sliku o sebi ako uživaju u učenju, smatraju da ih njihove aktivnosti stimuliraju i obogaćuju, ako usvajaju pozitivne vrijednosti i razvijaju svoje socijalne kompetentnosti. Osviješteni kreativni potencijali i time pozitivna slika o sebi samom jedan je od važnijih temelja za skladan psihosocijalni razvoj i samim tim preduvjet je da bi se dijete osjećalo zadovoljno i kompetentno, moglo prirodno razvijati svoje urođene potencijale te jednog dana doseći razinu osobne izvrsnosti.

Sve navedeno je u konačnici usmjereno jačanju zaštitnih i smanjenju rizičnih faktora za nastanak problema u životima djece i mladih i to na individualnoj, socijalnoj i obiteljskoj razini što doprinosi ostvarenju više ciljeva iz natječajnog područja  Unapređenje kvalitete života djece i mladih putem aktivnosti koje unapređenju životne vještina djece i mladih, potiču kreativnost, stvaralaštvo i razvijaju poduzetničke vještine.

Nadalje, tijekom lipnja je održana jedna izložba radova djece u OŠ Mertojak nastalih na zadane teme tijekom radionica te još jedna koja se planira održati u Obrtno tehničkoj školi, 16. lipnja  i Gradskoj knjižnici Marko Marulić 15. srpnja vezano za radove učenika Obrtno tehničke škole.

Konačno, na kraju će se održati i okrugli stol u GKMM, 13. lipnja 2022. godine na kojem će se prikazati rezultati te raspraviti kolika je važnost izvanškolskih aktivnosti djece i mladih u sklopu organiziranog slobodnog vremena.

Ovom prilikom pozivamo zainteresiranu javnost da se priključi navedenim aktivnostima te na taj način podrži rad stručnih službi škola, djece i mladih te članova njihovih obitelji. Udruga ANST 1700 u tom smislu će nastaviti s apliciranjem na natječaje nadležnih ministarstava kako bi, u sklopu svoje specifične djelatnosti vezano za socijalno  poduzetništvo osigurala usluge od posebnog interesa za djecu i mlade u gradu Splitu.

Projekt financijski podupire Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Ostale objave

NOVOSTI

Važnost uloge oca

Danas je Dan očeva, ali to je uloga koja se živi svaki dan. Velika većina odraslih sigurno će se složiti kako im je stupanj povezanosti