Otvorenje izložbe radova djece i mladih – projekt “Rastimo stvarajući”

Podijeli objavu

Dana 15. srpnja 2022. godine, u sklopu projekta ‘Rastimo stvarajući’ obilježili smo Svjetski dan vještina mladih u Gradskoj knjižnici Marko Marulić otvorenjem izložbe radova djece i mladih nastalih tijekom održavanja sociopedagoških likovnih radionica poticanja razvoja poduzetničkih vještina i kreativnih radionica izrade uporabnih predmeta od keramike.

Također na istom mjestu je 6. srpnja 2022. godine održan i okrugli stol koji je za cilj imao okupiti sve dionike u provedbi projekta i na temelju svojih izlaganja donijeti zaključke o ostvarenim rezultatima i povratnim informacijama od strane samih korisnika i školskih djelatnika. Na okruglom stolu su sudjelovali: Marina Skelin, prof. defektolog, psihologinja Sanja Novak i Milivoj Kalebić, ravnatelj Obrtno tehničke škole, Roberta Barić, profesorica u OŠ Mertojak, Milana Stojić Veža, akademska slikarica, Petar Bilić, Waldorfski pedagog, Doris Puljić, mag soc. i djelatnica Odjela za djecu, mlade i obitelj Centra za socijalnu skrb Split, Goran Biličić, predsjednik Info zone Split, Andrea Beader, sudionica u provedbi projekta te Hrvojka Lovrić, socijalna animatorica i voditeljica projekta.

Iz perspektive stručnjaka je potvrđeno da je projekt dobar jer je kreiran prema standardima učinkovitih preventivnih programa, temeljen na rezultatima brojnih istraživanja i to tako da se kroz strukturirano i organizirano slobodno vrijeme korisnika izvanškolskih aktivnosti provodi informiranje i edukaciju o poduzetništvu kao vještini koja osnažuju zaštitne faktore, a umanjuju rizične faktore za nastanak različitih oblika neprilagođenih ponašanja. Djelatnici Obrtno tehničke škole osim kreativnih radionica ističu i posebno zadovoljstvo učenika dramskim radionicama gdje su učenici sudjelovali u nizu dramskih radionica nazvanom ‘Glumim i razvijam poduzetničke vještine’ u formi ciklusa improviziranih skečeva i dramskih vježbi pod nazivom ‘Splitske mućke i večernja škola poduzetništva’ (kurikulum).

Iz perspektive korisnika je utvrđeno da je aktivnom participacijom svakog korisnika osnaženo samopouzdanje, motivacija, sposobnost zauzimanja vlastite ideje, stavove i predanost. Kreativnim tehnikama osnažilo smo percepciju i različitost svakog pojedinca da se usudi izraziti na sebi svojstven način. Osviješteni kreativni potencijali i time pozitivna slika o sebi samom doprinijelo je da u se korisnici osjećali zadovoljno i kompetentno.

Zajednički zaključak je bio da aktivnosti treba nastaviti provoditi i tako dalje doprinositi da korisnici mogu spontano i uz stručnu pomoć razvijati svoje urođene potencijale te jednog dana doseći razinu osobne izvrsnosti.

Sve navedeno je u konačnici usmjereno jačanju zaštitnih i smanjenju rizičnih faktora za nastanak problema u životima djece i mladih i to na individualnoj, socijalnoj i obiteljskoj razini što doprinosi ostvarenju cilja samog projekta: Unapređenje kvalitete života djece i mladih putem aktivnosti koje unapređenju životne vještina djece i mladih, potiču kreativnost, stvaralaštvo i razvijaju poduzetničke vještine.

Izložba radova bit će izložena u Gradskoj knjižnici Marko Marulić. Na Odjelu za djecu i mlade sljedeća dva tjedna. Pozivamo sve zainteresirane da se odazovu i tako pruže podršku stručnim djelatnicima školama te djeci i mladima kao i njihovim obiteljima.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja te sufinancira Grad Split.

Ostale objave